Foto’s

Wanneer ik naar deze foto kijk, denk ik terug aan haar. Een stoere, dappere vrouw die de wereld aan kon. Ze had door levenslessen geleerd dat een dikke muur om haar heen haar kon beschermen tegen verdriet. Maar verdriet was uiteindelijk het enige wat ze nog kon voelen, omdat ze zich zo alleen voelde. In contact met de paarden voelde ze voor het eerst weer echt verbinding buiten die muur. Ze kon vertrouwen geven, kwetsbaar zijn en voelde zich ineens sterker en rustiger dan ze ooit was geweest. Ze had de moeilijkste eerste stap in een veilige setting gezet.

Krachtgericht coachen (2015 Korthagen en Nuijten) is de methode die ik graag gebruik tijdens coachsessies. Aandacht voor de idealen en kernkwaliteiten maakt positieve emoties los in mensen waardoor ze zich krachtiger voelen. Met vragen en de hulp van de paarden probeer ik de balans te stimuleren tussen het denken, voelen en willen. Daarnaast gaan we ook aan de slag met interne belemmeringen. Samen met de paarden in coachsessies heb ik bijzondere momenten meegemaakt. Onverwachts kwam ik in contact met de schrijver van het boek, Prof. dr. Fred Korthagen. Wat voelde ik me vanmorgen vereerd dat ik met hem een aantal van deze momenten mocht delen!

Nagenietend bekijk ik de foto’s van twee groepen HBO-V studenten. Vanuit Windesheim kwamen ze onlangs voor een workshop Leiderschap. Paarden spiegelen op een toegankelijke, concrete manier wanneer deelnemers het meest in hun kracht staan en effectief leiderschap laten zien. Het is een interessant onderwerp om over over te praten, maar het krijgt echt betekenis wanneer je het zelf kan ervaren. De studenten hadden een prachtig open houding en de energie tussen hen en de paarden was duidelijk zichtbaar.

Een prachtige zonsopgang in september

Deze week heb ik een intake gehad met iemand die voor de tweede keer dit jaar met burn-outverschijnselen thuis zit. Hij vertelt dat het gevoel van stress al jaren sluimert, maar dat hij van zichzelf niet bij de pakken neer mag gaan zitten. Van zijn omgeving en werkgever overigens ook niet. Ze hebben allemaal het beste met hem voor en gunnen hem even rust en ruimte om alleen maar leuke dingen te gaan doen. Vooral niet denken aan dingen die stress veroorzaken. Die raad heeft hij opgevolgd. Hij kwam inderdaad een beetje tot rust, maar het stressgevoel kwam gelijk in alle hevigheid terug toen hij zijn werk weer ging oppakken. Hij had met succes de burn-outsymptomen bestreden. Maar daarmee was de oorzaak niet verdwenen. Verdoven en onderdrukken was voor hem de manier geweest om controle te kunnen houden. Hij wil nu met de paarden aan de slag gaan met de oorzaak. Stil staan bij en aandacht voor het gevoel dat die stress veroorzaakt. Wanneer hij dit gevoel kan plaatsen heeft hij een keuze om iets te veranderen. Het loslaten van de controle is ontzettend spannend. Hij is vastberaden, hij gaat ervoor!

Tom staat lekker ontspannen en heeft waarschijnlijk geen idee wat hij vanmorgen vroeg teweeg heeft gebracht. De coachee heeft veel te verduren gehad en is uit het veld geslagen door een sterk krachtenveld. Een kleine ‘cirkel van invloed’ (Covey) maakte ze in het bos zichtbaar. Terwijl ze aarzelend en onprettig in de kleine cirkel stond, duwde Tom haar aan de kant. Hij ging letterlijk op haar laatste stukje kracht en eigenwaarde staan. Onder die reusachtige hoeven (het krachtenveld) was de cirkel (zij zelf) niet meer te zien. En dat doet pijn. Pijn die ze al een tijd dapper ontkende. Maar nu kwam het er volop uit. Dat luchtte op en maakte ruimte om weer in verbinding met haar kernkwaliteiten te komen. En wat een kracht, levenslust en liefde kwam daar naar boven. Ze dacht het, ze voelde en ze wilde het. Het reusachtige krachtenveld liep naar achteren en maakte daarbij haar cirkel groter.

Onlangs waren deze fantastische dames hier voor een workshop met paarden. In een ontspannen sfeer was er veel lol, maar ook diepgang. Nadien deelden ze hun inzichten. “Leiderschap gaat dus niet zozeer over de hoeveelheid ruimte en aandacht die je neemt, maar juist over de wijze waarop je in verbinding bent met jezelf en anderen”. “Het lijkt wel of paarden dwars door je heenkijken en precies weten hoe je in elkaar steekt. En dat wat ze daar zien heel waardevol is en gezien mag worden”.
Dan wil je dat prachtige moment vereeuwigen in een foto.. tja..Tom had daar ook zo zijn gedachten over..

Een deelnemer raakte me toen ze zei tijdens de groepscoaching: ‘In verbinding met het paard voel ik me sterk in wie ìk ben, met mijn kwaliteiten. Dat gevoel was ik kwijt. Dit is de beste versie van mezelf en zo wil ik zijn. Dicht bij mezelf. Niet zoals een ander vindt dat ik zou moeten zijn. Dit paard begrijpt en bevestigt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close